Gelukkig worden start met assertief communiceren


Jouw baas vraagt of je er nog enkele taken bij kunt nemen, je vriendin vraagt je om haar te helpen bij het opknappen van haar appartement, een bevriend koppel vraagt of jij tijdens hun vakantie op de hond komt passen, en ga zo maar door. Hoor jij jezelf al volmondig 'ja' zeggen op al deze vragen terwijl je eigenlijk 'nee' wilt zeggen? Dat is helemaal oké, uiteindelijk willen we alleen maar helpen. Maar dat kan ook ten koste gaan van jouw eigen energie, waardoor je aan het eind van de week uitgeput bent.

Assertiviteit is gelinkt aan zelfvertrouwen en grenzen. Ga na wat jij belangrijk vindt en waar jij tijd en energie voor wilt vrijmaken en hou je daaraan. Let wel op dat je niet altijd 'nee' zegt, maar dat je goed nadenkt over op welke momenten je beter 'nee' zegt. Waak hierover zodat je niet over je grenzen gaat en zodat je niet alles aan je voorbij laat gaan.

Zelfvertrouwen is gebaseerd op angst en angst heeft vaak een dieperliggende reden. Via hypnotherapie maak je kennis met deze angsten, want angsten zijn per definitie goed. Alleen heb je jezelf een manier aangeleerd om angst als iets heel negatief te zien waar je liefst niet over spreekt. Door contact te leggen met deze angsten of trauma’s kan je overgaan naar gedragsverandering. Je gaat begrijpen welke functie je angst(en) heeft (hebben) en hoe je dit in jouw dagdagelijks leven kan integreren.


 • Start met kleine stapjes nemen: begin met een kleine 'nee', en oefen dit ook. Geleidelijk aan zal het voor jou gemakkelijker worden om 'nee' te zeggen, en zal je je er ook comfortabel bij voelen. 
 • Alleen ‘nee’ zeggen is genoeg: het is niet nodig om jou bij elke 'nee' te verantwoorden, maar let wel op dat jouw antwoord niet al te negatief is. Je kunt bijvoorbeeld zeggen 'ik had het met alle liefde willen doen maar het zal me jammer genoeg niet lukken om.... Ik hoop dat je het op een andere manier kunt oplossen.'
 • Voel je niet schuldig: dit is dé belangrijkste tip om je assertief te leren opstellen: voel je niet schuldig. Niet alles is jouw verantwoordelijkheid. Het kan ook helpen om een lijstje op te maken van de voor- en nadelen van een bepaalde activiteit en wat de gevolgen zijn als je 'ja' of 'nee' zegt. 
 • Straal zelfvertrouwen uit: wees niet onzeker wanneer je 'nee' zegt, doe het met zelfvertrouwen en zonder schuldgevoel. Je moet je niet druk maken over de planning van anderen, je mag gerust voor jezelf opkomen. En dat is helemaal oké. 


  Nood aan een persoonlijke coaching om je assertiever te leren opstellen? Contacteer me gerust, ik help jou persoonlijk verder.

  Recente Posts

  In de kijker

  Waarmee kan ik jou helpen?