6 tips om mentaal gezond te blijven

Er zijn factoren die we volledig in eigen controle hebben, andere waar we invloed op hebben, maar op veel factoren hebben we geen invloed laat staan controle.

Je zou ook kunnen zeggen dat we met bepaalde factoren meer betrokkenheid ervaren dan met andere factoren.

Het is in sommige situaties levensnoodzakelijk om te beseffen dat waar je geen invloed op hebt, je volledig kunnen neerhalen als je toch blijft doorgaan om te trachten hier wel controle over te krijgen.

Hier volgen enkele tips die jou helpen om je mentale veerkracht hoog te houden.
1: Focus je aandacht en je energie op waar jij wel invloed op kunt hebben 

Ga na waar jij wel invloed op hebt, waar jij wel rechtstreeks bij betrokken bent. Je gezin, je werk, je (mentale) gezondheid, je relatie, je voeding, eigenlijk alle basisbehoeften die we in de piramide van Maslow tegenkomen. 
Stop dus met je aandacht en energie te richten op het weer, de internationale politiek, de mode-industrie. Alle zaken waar jij aan ergert, daar heb je vaak geen invloed op. 

Geef je toch te veel aandacht aan dergelijke zaken, dan verkleint jouw eigen cirkel. Hoe meer jij je betrokken voelt bij iets, hoe emotioneler het wordt.

2: EMOTIES TONEN

Je hoeft je niet sterker voor te doen dan je werkelijk bent. Je bent een mens met emoties. Die mag jij tonen, ook als volwassene. Het is zelfs aan te raden om emoties te tonen en deze vervolgens met je kinderen te bespreken. Het lucht jou op, het schept bovendien nog meer connectie met je gezinsleden. Mannen mogen niet huilen? Die tijd is al lang voorbij. Het is geen teken van zwakte, integendeel. Het is eerder een bewijs van een hoog EQ. 

3: VERMIJD EEN OVERAANBOD AAN INFORMATIE

Alles wat in de media, op social media gedeeld wordt is niet per sé positief. Het is ook niet altijd correct. Hoe meer je negatieve berichtgeving opzoekt, hoe meer moeite jij moet doen om zelf positief te blijven.

We zijn als mens nu eenmaal negatief voorgeprogrammeerd,'geconditioneerd'. Dat komt door ons reptielenbrein of ook wel oerbrein genoemd. 

Om je goed of beter te voelen heb je positieve prikkels nodig. Deze maak je aan door te knuffelen, te shoppen, te fietsen, te wandelen of door intimiteit met je partner. 

Op deze manier maken we dopamine aan, beter bekend als het 'gelukshormoon'.


4: ZORG VOOR ROUTINE 

Ook al is je ritme anders, heb je minder of geen verplichtingen, zorg er toch voor dat je routine gehandhaafd blijft. Ga op hetzelfde tijdstip slapen, blijf niet langer liggen dan nodig. Blijf je gewoontes aanhouden. Zeker als je kinderen hebt. Voor kinderen is het nog belangrijker dat er zo weinig mogelijk verandert. Er is een groot verschil tussen kinderen met of zonder routine. 
Het is bewezen dat kinderen met structuur net meer kansen genereren voor later.

5: TRAIN JE BREIN 


Ons brein is een spier die net zo veel workout verdient als je andere spieren. We doen aan cardio, BBB, zumba enzovoort. Maar doen we ook aan brein training?

Wat is het nut? Het is belangrijk om je angsten geen overhand te laten nemen, want hier heb je zelf invloed op. Dus, train je brein en buig je angsten om in dankbaarheid. Want dankbaarheid zorgt voor een andere lichamelijke ervaring. Doe gewoon de oefening en ervaar het zelf. 
Maak er een gewoonte van! Je zal zelf ervaren dat het werkt en dat jij je hierdoor beter en gelukkiger voelt. Hier heb jij invloed op, weet je nog?

6: ER IS VOLDOENDE


Er is geen reden om te denken, vermoeden dat er niet voldoende eten, drinken, elektriciteit zou zijn.
Wij zijn veerkrachtig, met z'n allen. 
Wij zijn verantwoordelijk voor ons eigen overleven, ons eigen leven. Hier hebben wij invloed op.
Wij zijn krachtig. We staan altijd terug recht na elke aardbeving, oorlog, crisis. 
We komen er steeds beter uit, anders, sterker. Dat heeft de geschiedenis al voldoende aangetoond. Het toont dat wij door verbinding, door onze verbondenheid veerkrachtig zijn. Wij zijn 1. 

Daarom roep ik ieder van ons op om te kijken hoe wij elkaar kunnen helpen. Ga verbinding aan, het maakt ons solidair en je krijgt dankbaarheid in ruil. 

Als jij bewijs wilt voor jezelf, schrijf het dan voor jezelf op. 

Maak per dag een soort van 'gedachte dagboek' en noteer wat je gedaan hebt, gezegd en hoe dankbaar je was en hoe je verbinding was.Wil je meer weten? klik hier 


Recente Posts

In de kijker

Waarmee kan ik jou helpen?