Wijsheid van de minderheid met bruikbare, concrete tips.

Wat wordt er bedoeld met wijsheid van de minderheid
Net zoals in een democratie, wordt er gewerkt met de beslissing van de meerderheid, maar het is niet omdat de minderheid zwijgt, dat er met hen geen rekening dient gehouden te worden.
Waarom is dit zo belangrijk?
De minderheid heeft vaak gelijk. De minderheid vertegenwoordigt vaak de mening van de  meerderheid, die je niet hoort.  De wijsheid is dan om deze groep aan te spreken en te begeleiden naar een veilige manier om zich toch te uiten. Deze groep heeft vaak het gevoel van "niet gehoord of begrepen te worden". Dat is een perceptie gebaseerd op angsten die uit negatieve situaties komen uit het verleden.
Ik geef enkele nuttige tips die jou dadelijk kunnen helpen om de eerste stappen te zetten in deze manier van communiceren, om een nog betere leidinggevende, ouder, leerkracht te worden.

Dus als je een goede leider, leerkracht, ouder wilt zijn, hou je best rekening met deze "minderheid".

Hoe dan?
Jij als zaakvoerder, leidinggevende, maar ook als ouder, leerkracht kan perfect met deze wijsheid aan de slag. Deze wijsheid geeft een stem aan de stillere onder ons. Het is niet omdat je verlegen bent, zwijgzaam bent dat je niets te zeggen hebt.
Wat vaak gebeurt op de werkvloer, klaslokalen is dat diegene die het hardste roept, het meest opvalt meer te zeggen lijkt te hebben of meer gehoord wilt worden dan een ander. Dat is onjuist. Alleen zijn mensen nu eenmaal geneigd om enkel rekening te houden met slechts 1 groep. Dat is jammer.
Vandaar dus enkele tips.

TIP: bij een vergadering, briefing moment, in de lift => doe een CHECK-IN moment.

Wat is dit?
Een check-in moment laat je toe om naar een vorige bijeenkomst, meeting terug te grijpen en zo te polsen naar hun beleving. Wat was er belangrijk van hen en welke onderwerpen dienen er vandaag zeker aangepakt te worden. Dit doe je in groep maar kan ook bij een 1-2-1 gesprek.

TIP: stel vragen in de zin van "wat is voor jou vandaag belangrijk?"; "welk agendapunt wil jij zeker afgehandeld zien?"
Stel dus veel open vragen.

TIP: schrijf niet tijdens het check-in moment, anders verlies je het contact met de groep, het verlaagt ook de drempel om vrijuit te spreken en geeft meer veiligheid aan de zwijgzame deelnemer(s).

Dit kan je perfect trainen en 'oefening baart kunst', dus doe het. Je zal zien dat je alles kan onthouden en samenvatten zonder te noteren. Dat betuigt van veel meer betrokkenheid en inzet!

TIP: check zelf als eerste in, geef het voorbeeld. Als de vraag luidt "hoe is het om vandaag hier te zijn", dan weet je dat er iets gaat komen. Jij antwoordt dus zelf op die vraag door EERLIJK te zeggen wat je voelt, hoopt. Het opent magische deuren. Gegarandeerd!

Waarom zou je dit toepassen? Wat is de meerwaarde?
- Het geeft duidelijk weer wat er leeft in de groep
- Je leert de "leiders" van de groep te kennen
- wie lang spreekt, laat je uitspreken.
- geeft heel duidelijk weer hoe de groep/individu zich op dat moment voelt, volgt er weinig, dan weet je al dat er werk aan de winkel is.
- nieuwe manier van communiceren die heel veel magische deuren opent

Wil je meer weten? Communicatie is nu eenmaal mijn expertise.
Ik help jou graag verder.
Klik hier om meteen door te gaan naar de contactpagina.






Recente Posts

In de kijker

Waarmee kan ik jou helpen?