9 misvattingen rond hypnose


Hypnose bestaat al zo een 3000 jaar. In die tijd werd dit door iedereen gebruikt. Er was niemand die deze manier van behandelen in twijfel trok. Jong en oud, arm en rijk kenden het en lieten het toe. Het werd in de oudheid vaak gebruikt bij bevallingen.
Hypnose heeft niets met intelligentie te maken, wel met een intentie tot bereidheid en medewerking.
Als het toen werkte, waarom zou het dan vandaag niet werken?

Hypnose is natuurlijk, want het zit in ons. 

Er is jammer genoeg veel wijsheid verloren gegaan omdat we verder in de geschiedenis zien dat bepaalde keizers en religieuzen deze wijsheden voor zichzelf wilden houden en dus verkeerde informatie verspreidden onder de bevolking. Het was een kwestie van hen dom te houden. Iets wat we vandaag nog steeds kennen, omdat vandaag de farmaceutische industrie en geneeskunde ons doen geloven dat enkel zij de wijsheid in pacht hebben en dat er geen alternatieven zijn. Deze zijn er wel degelijk. Elke boom, plant, kruid, bloem, sap, kan dienen om natuurlijke medicijnen van te maken. Denk maar aan homeopathie, bachbloesems, aromatherapie. Deze kennis wilt de farmaceutische industrie afkraken dat het niet zou werken. Het is nadelig voor deze industrie om een medicijn te hebben dat goedkoper is en dat bovendien nog werkt ook. Daar verdient de industrie niets aan en dat is de reden waarom de wijsheden van vroeger ontkent worden en als leugens verkocht worden.

Dat is met hypnose niet anders. Iets dat werkt en effectief is, wordt als leugens verkocht of niet wetenschappelijk bewezen. Oordeel zelf.

WETENSCHAPPELIJK BEWEZEN

Ons brein zendt golven uit die in Herz worden uitgedrukt.
Er zijn 5 soorten herz (Hz) golven. Je ziet hieronder Gamma, Beta, Alpha, Theta en Delta. Wij verkeren dagelijks tussen 20 à 50% van onze tijd in Beta staat. Als je dit vergelijkt met Apha, zie je dat wel al snel tussen 50 à 80% van onze tijd in deze staat verkeren. Dit gebeurt volledig onbewust en natuurlijk. Het kost jou ook geen moeite of energie.

Overdag op je werk, op school, bij een conversatie is jouw brein actief in Gamma en Beta.

Bij ontspanning ga je al snel naar Alpha of bij meditatie ga je naar een Theta staat.
In beide afbeeldingen zie je duidelijk een verschil tussen de intensiteit in golven. Dit is wetenschappelijk bewijs.

Bij hypnose ben je "onbewust" aanwezig tussen Alpha en Theta. Het is dus belangrijk dat je nog wakker bent, nog in staat bent om te praten, wat dat is hypnose uiteindelijk. Jij als cliënt bent aanwezig. Je weet wat je zegt, wat je doet, wat je voelt. Dit is ook nodig omdat een hypnose sessie een conversatie is tussen de hypnotherapeut en de cliënt. 


Je ziet dat de Gamma golven niet op deze laatste afbeelding staan. Dat is omdat we in een gamma staat niet met hypnose kunnen werken.


Zoals gezegd zit je als cliënt tussen Alpha en Theta. De walvis vertegenwoordigt jouw 'bewustzijn" dat af en toe opduikt omdat je bewustzijn graag controle houdt en zich veilig wilt voelen. Pas als jij je veilig voelt kan jij overgaan tot deze staat van "zijn".

Dit walvis principe is heel natuurlijk en normaal, zeker in je eerste ervaring met hypnose.

Jouw bewustzijn heeft ook een positieve bijdrage aan dit proces. Jouw bewustzijn is dus aanwezig. Hierdoor ben jij perfect in staat om te weten wat je zegt en wat er gebeurt.

 9 MISVATTINGEN ROND HYPNOSE

1. Hypnose komt van de Griekse god "Hypnos" wat 'slaap' betekent. Dit is een onjuiste vertaling want zoals de hersengolven aantonen ben je niet in Delta, wat een slaaptoestand opwekt, maar wel tussen Apha en Theta in.


2. Verlies van bewustzijn: klopt ook niet, want zoals eerder vermeld is jouw bewustzijn aanwezig en nodig. Deze betrek ik zelfs bij het hele proces, dus je bent wel degelijk bij bewustzijn. Het is "conversational hypnosis". Het is een conversatie, een gesprek dat gevoerd wordt, waarbij jij als cliënt antwoorden geeft. Het is zoals naar een film kijken waarbij je niet echt volgt omdat je te moe bent of niet echt aandachtig aan het kijken. Je beseft dat je naar de film aan het kijken bent, zonder bewust 'in' de film mee te gaan. Hiermee kan je Alpa en Theta vergelijken.


3. Verlies van controle: NEE. Jouw deelname, bewustzijn is nodig om op de vragen te antwoorden. Het is old school om te geloven dat jij als cliënt niet meer in staat zou zijn om te herinneren wat je gezegd hebt, wat jij gevoeld hebt. 


4.Onthullen van geheimen: Nee, natuurlijk niet. Ik als hypnotherapeut ga jouw bankgegevens en jouw pin code echt niet vragen hoor. Jij bent voldoende aanwezig om te beseffen en te reageren dat dit niet bij de situatie past. 


5. Dom of achterlijk: een voldoende IQ is nodig om de vragen te begrijpen, in staat te zijn om duidelijk te antwoorden. 


6. Angst om niet meer uit hypnose te geraken: onjuist. Omdat het een natuurlijk proces is, kan je zo weer terug naar Beta of Gamma gebracht worden. Als jij 's morgens wakker wordt na een Delta staat, ben jij dan al ooit bang geweest om niet meer naar Beta of Gamma staat te geraken? Nee, toch? Het is natuurlijk en gaat dus vanzelf. Het kan misschien wel even tijd nodig hebben, dat wel. Maar dat is ok. Na een sessie zorg ik er ook voor dat je in staat bent om veilig huiswaarts te keren. 


7. Enkel een dominante persoonlijkheid kan dit: NEE. Hoezo dominant? Er is enkel bereidwilligheid en medewerking nodig, niet meer, niet minder.


8. Hypnotizeren is zoals psychologie: NEE  Bij hypnose gaan we niet uit van het probleem, want achter elk probleem zit een intentie en het is die intentie waar wij aandacht aan geven. Deze intentie zal jou uiteindelijk de inzichten geven om anders te kijken naar 'het probleem'. 

De psychologie en psychotherapie heeft een andere aanpak.

Bij hypnose gaan we de patronen doorbreken, gedragsverandering teweeg brengen.


9. Hypnose is schadelijk: nee, natuurlijk niet. Het zit in ons. We slapen 's nachts in Delta, waarom zou dan Alpha of Theta schadelijk zijn? Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het schadelijk is, wat sommigen maar al te graag de wereld in sturen om deze manier van traumaverwerking of gedragsverandering te boycotten. Ik kan mij voorstellen dat veel mensen na het Dutroux tijdperk hier een andere mening over hebben omdat in de media werd aangegeven dat Ann en Eefje toen van een "hypnoseshow" terug kwamen. Dat is blijven hangen waardoor mensen de perceptie en het geloof hebben dat deze show de oorzaak was van hun verdwijning. Dat is perceptie. Ik hoop van harte dat na het lezen van al deze misvattingen het nu duidelijker is geworden dat hypnose een natuurlijk proces is dat al eeuwen oud is, dat vandaag nog steeds vanuit de basis vertrekt dat je een intentie hebt om mee te werken en te antwoorden op de vragen die een hypnotherapeut stelt. Je bent voldoende "wakker" dus niet in slaap anders zou je niet in staat zijn om te antwoorden.

Sta ook eens stil bij de vraag waarom er zoveel nood is aan 'wetenschappelijk bewijs'. Veel mensen geloven dat "Pas als iets bewezen is, is het goed". Waarom? Onze Westerse maatschappij gaat er jammer vanuit dat als het niet kan bewezen worden het ook niet te vertrouwen is. Dat legt veel beperkingen op in de vrijheid van mening. Vandaag wordt er enkel waarde gehecht aan medicatie en bewijzen. Niet aan de kracht die in elk van ons van nature aanwezig is. Er zijn te veel aannames dat zus of zo gezegd heeft dat en dus geloven wij dat ook. Ga vooral na wat jou aanspreekt en welke aanpak voor jou werkt en belangrijk is, niet omdat anderen jou vertellen wat jij moet doen.

Wil je meer weten? Ik nodig jou uit voor een vrijblijvend, verkennend gesprek.

Recente Posts

In de kijker

Waarmee kan ik jou helpen?