Wat jij denkt dat je niet bent

"Het is niet wat je bent dat jou tegenhoudt, maar wel wat jij over jezelf denkt dat je niet bent".
Dit is een quote die ik een paar keer moest lezen. Deze maakte zo veel indruk op mij dat ik echt wel gedwongen werd tot nader onderzoek rond mijzelf en wat dit betekent.

Deze quote deel ik op in 2 stukken.

Waar gaat het eigenlijk om?


"Het is niet wat je bent dat jou tegenhoudt." Laten we hier even mee beginnen en stilstaan.
Welk beeld heb jij over jezelf? Wat denk je over jezelf dat je wel bent? Vaak hoor ik mensen in de praktijk zeggen "ik ben niet goed genoeg" of "ik ben niet intelligent genoeg".  Vanwaar komen deze gedachten?
Als jij deze gedachten hebt wilt dat betekenen dat jij als kind, als jong volwassenen een van deze zinnen vaak gehoord hebt en het dus bent gaan geloven en het dus ook eigen gemaakt hebt. Dit is een voorbeeld van 'belemmerende overtuigingen'. Zo zijn er wel duizenden. Een belemmerende overtuiging is wat ons tegenhoudt omdat het x keren herhaald wordt.

Het tweede deel "maar wel wat jij over jezelf denkt dat je niet bent".
Als ik naar mijn kinderen kijk, zie ik hen bezig op social media. Op allerlei kanalen zoeken ze, vergelijken ze zichzelf met de anderen. Wie die anderen zijn maakt op zich niet zo veel uit, feit is wel dat ze zich vergelijken. Die heeft mooier haar dan mij, zij is slanker, hij heeft meer....enzovoort. We gaan dus steeds op zoek naar wat anderen hebben, kunnen, doen en wij (nog) niet hebben, kunnen of doen. In sommige gevallen kan het zelfs zo erg worden dat mensen (jong of oud) hierdoor in een depressie terecht komen of een burn-out.

HET VERGT MOED

Niets moet, maar het vergt wel moed om jezelf te durven zijn. Als je alleen aandacht geeft aan datgene je niet hebt of bent of kunt, wat blijft er dan over?
Je blijft achter met frustraties, je bent ongelukkig.
Het leven is echt meer dan alleen maar vergaren wat anderen volgens jouw perceptie perfect maken.

Jezelf zijn vraagt moed en inzet. Het vraagt zelfkennis. 
Dit kan je niet altijd alleen. Er zijn veel manieren om je zelfkennis te verruimen.

PERSOONLIJKE ONTWIKKELING

Vanaf het moment dat je beslist om je zelfkennis te verruimen, begint jouw persoonlijke ontwikkeling. Knap als je zover bent! Echt, dat meen ik want veel mensen laten het liever bij het oude. Kies je voor dit laatste, dan verandert er niets en als er niets verandert, dan:


Wil jij jouw persoonlijke ontwikkeling een boost geven?

Wil je de volgende stappen in vertrouwen durven zetten?

Maak een afspraak voor een vrijblijvend, verkennend gesprek.

Klik hier.

Recente Posts

In de kijker

Waarmee kan ik jou helpen?