De job van vandaag is niet meer de job van morgen

Belgen staan bekend als harde werkers, zeer loyaal ook, met goede talenkennis, flexibel op de werkvloer.

Waar we echter minder goed in zijn, is het feit dat we ons ook vastpinnen aan wat we vandaag kennen & weten. Hoe het vandaag is, werkt waarschijnlijk wel prima maar is dat ook zo voor de toekomst? Wij mogen ons wel eens afvragen of onze business nog meer kan in de toekomst. Alles verandert ook ons lichaam. Vandaag zijn er heel wat burn-outs. Hoe komt dit? Veel mensen zitten gevangen in hun eigen job omdat het vertrouwd is. De mensen, de inhoud, de omgeving. Kijken we eens even naar het woord VERTROUWD. Ik zie hier in VER-TROUW- ROUW. Eigenlijk is het rouwen om wat je kent. Dit maakt je wereld heel beperkt, want je blijft rondhangen in dat wat vandaag is. Mensen willen hun job die ze al zoveel jaren doen behouden omdat het vertrouwd is. Maar de job van vandaag is niet meer de job van morgen. Doe geen moeite want is niet en zal niet zo zijn.


Zo las ik onlangs nog een artikel dat 20 jobs die we vandaag kennen, er binnenkort anders zullen uitzien of zelfs verdwijnen. Een van deze 20 jobs is boekhouder. Een boekhouder vandaag doet de boekhouding, boekt de facturen in, maakt de balans op enz. Dat gebeurt nu al met software. Het is deze software die de taak van boekhouder zal vervangen. Alles kan automatisch verlopen. Nu al. Wat is dan de uitdaging voor een boekhouder van de toekomst? Zal zich moeten specialiseren is advies, beleggingen misschien, wetgeving, fiscaliteit. In elk geval zal er meer een adviserende rol weggelegd zijn. Je hebt hier 2 mogelijkheden. Ofwel kies je om te blijven doen wat je doet ofwel start je vandaag met je specialisatie. Veel jobs zullen verdwijnen maar er komen er gelukkig ook nieuwe bij. Jobs die we vandaag nog niet kennen. Het zijn vooral creatieve en sociale vaardigheden die van belang zullen zijn.

Hoe weet je nu wat jouw vaardigheden zijn? Jij kan bij mij terecht met of zonder loopbaancheques om hier een klare kijk op te krijgen. Bij elke coaching krijg jij van mij een link naar een Talent Scan die jou heel veel inzichten verschaft. Inzichten in:

*jouw talenten en sterktes
* motiverende drijfveren
* teamrol(len)
* werkwaarden
*digitale vaardigheden

Na al deze verschillende inzichten ben jij zeer goed voorbereid om:

* gericht te gaan zoeken op de arbeidsmarkt
* te gaan solliciteren in alle vertrouwen
* goed voorbereid aan de slag te gaan

Klik hier voor meer info omtrent de Talent Scan of aanvraag van loopbaancheques.

Liggen wij hier van wakker? Misschien.


Om even terug te keren naar onze burn-out. Mensen die hier wel van wakker liggen zullen ook meer kans hebben op een burn-out. Je gaat je verzetten tegen alles wat nieuw en anders is. Sommigen hebben ook de neiging om extreem hard te gaan werken, net om al die nieuwigheden voor te zijn of om zich te bewijzen en dan tot de conclusie komen dat het plaatje niet klopt. Zo is het bijvoorbeeld ook in de medische sector. Veel artsen werken nog een op een oubollige manier door alles nog handmatig neer te schrijven. Ik denk dan voornamelijk aan de voorschriften die je bij apotheek afgeeft, maar ook de attesten die je afgeeft aan de mutualiteit voor een terugbetaling. Al deze administratie zou via een software kunnen gebeuren waarbij alles geregistreerd wordt. Veel huisartsen houden deze evolutie tegen omdat zij van mening zijn dat als je op huisbezoek gaat, je niet in de mogelijkheid bent om af te printen. Is misschien praktisch zo, maar ook daar zijn oplossingen voor. Onze huisartsen gaan er van uit dat de bevolking grijs is en niet met computers overweg kan Klopt gedeeltelijk ook, maar onze 30’s – 40’s zijn de toekomstige bejaarden die hier wel al mee vertrouwd zijn, dan nog maar te zwijgen over onze tieners. Hoe gaan zij binnenkort naar de dokter gaan?


Misschien wel niet, want een diagnose vanop afstand kan ook al. Dus alles wordt mogelijk vanop afstand, de vraag is hoe wij hier mee omgaan.


Elke sector zal door de digitalisering anders gaan werken. Dat is een evolutie die niet meer te stoppen is. Ook jouw huidige job zal anders zijn en je kan maar beter goed voorbereid zijn.
Begin vandaag met inzichten te vergaren. Het is best mogelijk dat jij herscholing nodig hebt of omscholing. Dat vraagt tijd. Stel het dus niet langer uit.


Wil je meer weten? Heb je vragen? Ik help jou graag verder.Recente Posts

In de kijker

Waarmee kan ik jou helpen?